Skip to content

Maxillo-faciale
chirurgie

Maxillo-faciale chirurgie

Soms is bij volwassenen kaakchirurgie of maxillo-faciale chirurgie noodzakelijk om de verhouding tussen de kaakbeenderen te corrigeren. Volwassenen groeien immers niet meer, zodat een chirurgische ingreep vereist is. Orthodontische correctie moet rekening houden met de correctiedoelstellingen voor de kaken. Een bepaalde vorm van camouflage blijft mogelijk om een ingreep te vermijden. Afhankelijk van hoe afwijkend de positie van de kaken is, is orthodontische correctie mogelijk niet voldoende om het probleem te verhelpen. Met deze ingrepen kunnen bepaalde esthetische aspecten aangepakt worden, maar het blijft bovenal een functionele correctie. Tijdens een raadpleging bij de chirurg voorafgaand aan de correctie wordt vastgelegd wat nodig is en wat de doelstellingen zijn. Ons team werkt samen met heel wat vooraanstaande specialisten.

Doel van maxillo-faciale chirurgie

Deze chirurgie heeft eerst en vooral een functioneel doel.

De esthetiek van het gelaat en de glimlach blijft uiteraard prioritair wanneer de verhoudingen van het aangezicht gecorrigeerd worden.

Maxillo-faciale chirurgie verbetert de kauwfunctie. Verder bevordert ze de luchtdoorstroming en kan ze slaapapneu corrigeren. Bij lipcorrectie wordt ook de fonetiek verbeterd.

Een correcte verhouding tussen de kaken is essentieel voor de stabiliteit en uitlijning van de tanden op lange termijn. Naast een beter spierevenwicht in het gelaat zorgt een correcte verhouding tussen de kaken ook voor gezonder tandvlees.

Met een correctie van de positie van de kaken wordt de beet verbeterd en wordt vroegtijdige slijtage aan het gebit voorkomen. Tot slot is een beter spierevenwicht goed voor het kaakgewricht.